Programma

De Mindfulnesstraining
De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en een verdiepingsdag. In een bijeenkomst bespreken we de oefeningen en worden ervaringen uitgewisseld. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de beoefening. Ook thema’s als stress, grenzen en communicatie komen aan de orde.

De oefeningen bestaan uit meditatieoefeningen als: de lichaamsscan(bodyscan), zit- en loopmeditatie en eenvoudige yoga oefeningen. De oefeningen zijn direct toepasbaar in het dagelijks leven. In deze aandachttraining staat het oefenen centraal. Het beoefenen van aandacht gaat niet vanzelf, het is belangrijk om ook thuis dagelijks te oefenen. Er wordt een tijdsinvestering gevraagd van de deelnemers van  ongeveer drie kwartier per dag. Het oefenen thuis wordt ondersteund door begeleiding op cd of Mp4speler. Verder zijn er praktische opdrachten, die direct toe te passen zijn in het dagelijks leven. Op deze wijze gaat het aandachtig leven langzamerhand als ‘natuurlijk’ aanvoelen. De training wordt, zowel individueel als in een groep, gegeven.

Wat vraagt het van jou?
Om te beginnen inzet, inspanning en de moed naar je eigen patronen te kijken. Je realiseren dat het een training is en geen cursus. Jezelf de tijd gunnen om thuis de oefeningen te doen met aandacht en zorgzaamheid voor jezelf.

Kennismakingsworkshop
In deze workshop wordt kort verteld over het ontstaan van Mindfulness en vanuit welke motivatie Jon Kabat-Zinn deze vorm ontwikkeld heeft. Aan de hand van Mindfulness oefeningen kunnen de deelnemers onderzoeken en ervaren wat het betekent om in het moment te zijn.

Stiltedag
De stiltedag is een onderdeel van de acht-weekse training en wordt na de 6e bijeenkomst gehouden. Op deze dag komen de oefeningen aan de orde die de deelnemers gedurende de 6 weken beoefend hebben. Iedereen die een mindfulnesstraining heeft gevolgd, kan zich inschrijven voor een stiltedag. Deelname aan de stiltedag kost € 40,-

Terugkomdag
Thuis de tijd nemen om mindfulness te beoefenen is niet altijd even eenvoudig. Toch blijkt het dat er behoefte is aan het oefenen. Daarom is er de gelegenheid om regelmatig naar een terugkom dag te komen. Op deze dag is er aandacht voor wat we zo al tegenkomen in de beoefening, zowel de dingen die naar verwachting gaan als de dingen die niet naar verwachting gaan. Gezamenlijk kunnen we elkaar misschien helpen met praktische tips. Daarnaast is er natuurlijk ruimte voor de beoefening en het  herhalen van de thema’s die aan de orde zijn gekomen tijdens de acht-weekse training, zoals stress, communicatie, mildheid en compassie voor onszelf.